ELSŐS KÖRÖK!

2010.03.06. 15:23

Ha szeretsz beszélgetni és vitatkozni a társadalomban zajló jelenségekről, akkor nézz be hozzánk az elsős köreinkre, most tavasszal az alábbi témák közül szemezgethetsz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Elpuhult huligánok, rejtőzködő agresszorok: Hétköznapi bálványimádat

Török Dávid (batordavid@gmail.com)

A kör alapvető szervező ereje a szurkolói csoportok, közösségek, ultrák hétvégi programja lesz. Mi a közös az 12 fős Makó Companyban, akik a "Hagymaváros éáléval" törnek a halhatatlanság felé, illetve a Bari több ezer fős csoportjában, akik a mai napig megéneklik a pesti '56-os eseményeket? Mi a szerepe az üzletnek és a politikának abban, hogy Angliában fehér galléros emberkék is megférnek a futball-lelátókon, a Balkánon félmilitáns szabadcsapatok, míg nálunk gyakorlatilag csak pár száz ember?

A sport maga csak érintőlegesen kerül majd szóba, elsősorban a kosárlabdát, jégkorongot és futballt övező szurkolói közösségekre és az ő szimbólumrendszerükre fókuszálunk. Honnan is ered a területbirtoklási vágy, a saját dal vagy koreográfia iránti igény; a zászlók és egyéb jelképek imádata? Hogy lesz az egészből identitásszervező erő? Hova tűntek a Che Guevara képek a lelátókról?

Várható rendszeresség két hét, sokat kell majd olvasni, angolul is, csak hardcore érdeklődőknek.

Tudatállapotok szivárványa - Feldmár András olvasókör

Katus (vkatus@gmail.com) és Ági(dagnesch@gmail.com)

"Szerintem azért halnak meg az emberek, mert unatkoznak. Szerintem az unalom a legveszélyesebb betegség. Az unalom úgy keletkezik, hogy az ember vár valamire. Abban a pillanatban, amikor vársz, akkor már ölöd magad. Én még csak egy hónapja vagyok itt Magyarországon, s én még ennyi embert várni sehol sem láttam, mint itt. Mindenki keres valakit, de soha senki sem talál rá. Én utálok várni, mert amikor az ember vár, akkor olyan, mintha fel lenne akasztva egy fogasra. Nem csinálhat semmit, csak vár, és az élete rettenetesen unalmas lesz. S ha az ember élete unalmas lesz, akkor meghal. Szóval, ha egy mód van rá, akkor ne várjatok."

Feldmár András Kanadában élő rendhagyó pszichoterapeuta. Tevékenysége szemben áll a pszichológia hagyományos útjaival, mert elítéli a diagnosztizálás széles körben elterjedt módszerét és az ezen alapuló terápiát, a betegségek és az emberek címkézését, a gyógyszeres kezelést (egyes kivételes eseteket leszámítva), másfelől pedig támogatja az LSD szakértő felügyelettel való használatát. Lázadó, akinek megéri olvasni könyveit. Unatkozni biztosan nem fogunk.

 

Vonnegut és a progresszív jazzrock

Fatér Ambrus (ftrambrus@gmail.com)

Irányítsa életed a forma**, mert általa leszel bátor és szelíd és egészséges és boldog! Néhány fölösleges óra Akira, Dr. Hoenikker, az atombomba, Tom&Jerry és Borlai Gergő fúziójával.

**ártalmatlan hazugság

 

Cultural Studies

Virág (virag08@gmail.com) és Tomi (fabtomi@gmail.com)

Mi az a kultúra? Hogyan lehet definiálni és kutatni? A Cultural Studies /= kultúrakutatás/ többféleképpen keresi a választ e kérdésekre. A 60-as években a brit kritikai kultúrakutatás egy új irányban indult el a szubkultúrák kutatásával. Miben volt ez más a frankfurtiak tömegkultúra fogalmánál? Foglalkozunk majd a populáris kultúrával, mint divattal vagy a globális értékek instant kivonatával. Megnézzük majd gyakorlatban is, hogy bizonyos kultúrakutatási elméleteket hogyan is tudnánk alkalmazni például filmeken, zenéken és mindenféle kulturális társadalmi terméken; valamint megvizsgáljuk a kultúra által átszőtt mindennapi életünk struktúráját, döntéseinket, szokásainkat.

 

Politikon
Bogi (nemethbogi@vipmail.hu) és Peti (janzsop@gmail.com

Körünk apropója a szemeink előtt hever, prímán dokumentált, s mivel reménnyel várt résztvevőinkkel körülbelül egyidős, a kétes szájhagyomány helyett mindez saját élményeink része.
Az elmúlt 5 országgyűlési választás emblémáit, plakátjait, filmjeit, eseményeit, újító kampányhúzásait vesszük górcső alá exkluzív archív felvételek (!) segítségével, továbbá interaktív alkalmainkon tág keretet biztosítunk a szabad asszociációs hatáselemzésre, beszélgetésre, nosztalgiázásra.

Mit tud adni e retrospektív? Talán a rácsodálkozás élményét! Görbe tükör, s azt susogja: "jól jegyezd meg!"

Az egyes korszakok ikonikus alakjait, kulcsfigurává avanzsáló háttérembereit levéltárakból sem ismert underground sztorikkal hoznánk közelebb, s a politikai pártok és pályák sajátos útjairól is ejtenénk pár szót (pl.: antall-i örökség, kényszerkoalíciók (?)).

Pihenésképpen lesz még szó honi politológusi műhelyekről, kampánygurukról és – technikákról, s igény szerint aktív terepszemlét is tarthatunk!


20 esztendőm hatalom (Magyarország politikai története a rendszerváltás után)

Pisti (nagy.pisti.87@gmail.com)

Ez az előreláthatólag remek kör arról fog szólni, hogy egyrészt tételesen megnézzük, hogy mi történt az elmúlt 20 évben a világ ezen a tájékában, másrészt elméleti megközelítésből, holisztikusan is vizsgáljuk a rendszerváltás utáni korszakot. A körön az olvasnivalók alapján az elméleteket kivetítjük az elmúlt évek magyar politikai életére és ezekről szabadon elmélkedünk, elszállunk.

Csak egy példát szeretnék még írni, hogy hogyan kell elképzelni ezeket a köröket:

Lesz egy szöveg a Katz-Mair szerzőpárostól, ami pártok változásról szól úgy általában, majd kaptok egy Csizmadia Ervin szöveget, ami ezt az elméletet alkalmazza a magyar politikai életre. Aztán a körön megvitatjuk ezeket, hogy hol hibázták el szerzőink, illetve szabadon fantáziálunk arról, hogy mi történt az elmúlt öt évben, mert a Csizmadia szöveg legalább 5 éves  (a Katz-Mair meg 19).

 

Az alkalmak a jelentkezők és a körtartók közös egyeztetésével alakulnak ki.

A körök helyszíne a Közgáz Földes Ferenc kollégiumának 5. emelete, cím: Ráday utca 43-45.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tek09.blog.hu/api/trackback/id/tr771813946

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása